1
2
3
4

HBO Europe va lansa la început de aprilie o nouă miniserie pentru pasionații documentarelor de investigație, un serial în șase părți care încearcă să facă lumină într-un caz amplu mediatizat în Suedia la începutul anilor 2000 și să-l aducă în atenția internațională.

„Pray, Obey, Kill – Crede, Ascultă, Ucide” urmează parcursul jurnaliștilor de investigație Anton Berg și Martin Johnson, în demersul lor de a scoate la iveală secretele congregației penticostale din satul suedez Knutby. Congregația făcea parte structural din rețeaua națională a Mișcării Penticostale (Pingströrelsen), până în momentul în care s-a considerat că practicile sale sunt „neortodoxe”.

Regizorul Henrik Georgsson și jurnaliștii Anton Berg și Martin Johnson/Foto Julia Mård (c) 2021 HBO Nordic

Regizorul Henrik Georgsson și jurnaliștii Anton Berg și Martin Johnson/Foto Julia Mård (c) 2021 HBO Nordic

Satul și comunitatea lui au devenit notorii în toată Suedia în 2004, în ziua în care Alexandra Fossmo, soția lui Helge Fossmo, pastor în biserica penticostală locală, a fost ucisă. Vecinul ei în vârstă de 30 de ani, Daniel Linde, a cărui soție avea o relație extraconjugală cu pastorul Helge Fossmo, a fost de asemenea împușcat și rănit grav. Sara Svensson, o tânără membră a congregației și fostă bonă pentru copiii pastorului, a mărturisit crima, spunând că a făcut-o sub presiunea unor mesaje despre care credea că vin de la Dumnezeu, dar care au fost de fapt trimise de pastor. Acesta din urmă a fost pus sub acuzare pentru conspirație la crimă și condamnat la închisoare pe viață, în timp de Sara Svensson, care s-a dovedit a fi și amanta pastorului, a fost internată într-o instituție psihiatrică.

Pe măsura desfășurării evenimentelor, povestea a devenit mai complexă, iar puzzle-ul nu a fost nici astăzi completat până la ultima piesă. “Credința a acționat ca o armă mortală, mila a devenit un motiv, iar convingerile au devenit adevăruri“.

Knutby, un mic sat din municipalitatea Uppsala, Suedia

Knutby, un mic sat din municipalitatea Uppsala, Suedia

La câțiva ani de la comiterea crimei, când congregația s-a desființat și foștii săi membri s-au eliberat de regulile și ierarhia care le-au fost impuse, o parte dintre ei au fost pregătiți să reviziteze trecutul și să înceapă să spună adevărul pentru prima dată cu privire la abuzul fizic și psihologic suferit în interiorul sectei, ducând la un nou proces. Astfel, în 2019, trei pastori ai sectei Knutby se confruntă cu acuzații, la 15 ani după procesul care a zguduit națiunea, unul dintre ei fiind Åsa Waldau, cunoscută sub numele de „Mireasa lui Hristos”. Acuzațiile au fost de agresiune și exploatare sexuală a persoanelor aflate în poziție de dependență.

În căutarea adevărului, jurnaliștii Anton Berg și Martin Johnson au reușit să discute cu victimele abuzurilor care au fost de acord să rupă acum tăcerea, precum și să aibă acces la dovezi ale cazului care nu au fost dezvăluite până acum.

Miniseria documentară în șase părți „Pray, Obey, Kill” este regizată de Henrik Georgsson (regizor pentru The Bridge/Broen și Stieg Larsson – The Man Who Played with Fire)

„Anton și Martin au început proiectul de cel puțin un an în momentul în care m-am alăturat și eu lor. Făcuseră toată documentarea și luaseră aproape toate interviurile. Ca urmare aveam foarte mult material de analizat, dincolo de a mă gândi la modul în care va trebui să spunem această poveste. În Suedia povestea a fost spusă deja, într-un fel sau altul, însă am vrut să ajungem și la publicul internațional și poate la tinerii care nu au aflat încă despre cazul acesta. A fost interesant să urmărim evoluția acestei congregații, din 2004, când a avut loc crima, până în momentul în care un deceniu mai târziu s-a dizolvat”, a declarat regizorul Henrik Georgsson într-un interviu pentru Revista Sinteza.

La nivel personal, regizorul a fost impresionat să descopere până unde sunt dispușii unii oameni să meargă pentru a-și găsi un sens în viață, în căutarea sentimentului de apartenență.

„Oamenii din această congregație s-au simțit mult mai importanți știind că au fost aleși de Dumnezeu să o cunoască pe Mireasa lui Hristos. Au fost dispuși să facă orice pentru a deveni parte din această congregație, ceea ce e puțin înspăimântător pentru noi, cei din exterior. Să renunți la propriul tău eu, la credințele proprii, asta e cel mai fascinant”, a precizat Henrik Georgsson.

Martin Johnson și Anton Berg

Martin Johnson și Anton Berg

În viața de zi cu zi, Martin Johnson și Anton Berg produc și sunt co-gazde ale unui podcast de investigație (Spår) cu mare succes în Suedia, iar abuzul de putere este o temă frecventă în investigațiile lor. În acest caz, abuzul de putere din inima comunității penticostale s-a suprapus cu abuzul de putere la nivel de autoritate juridică, iar informațiile apărute pe parcurs necesitau mai multă atenție decât ar fi putut primi într-un nou episod de podcast.

„Vorbim despre oameni foarte tineri care au ales să trăiască în această comunitate penticostală din Knutby pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Ei credeau că fac ceea ce trebuie. S-a dovedit că lidera lor urma să devină mireasa lui Hristos și asta a transformat-o în regina Universului. Consecințele acestor credințe și secrete din interiorul sectei au fost dezastruoase.

A nu te încrede prea mult în lideri a fost o altă temă în acest caz complex”, au precizat jurnaliștii Martin Johnson și Anton Berg pentru Revista Sinteza.

Fostul pastor Helge Fossmo, în timpul interviurilor

Cei doi jurnaliști au mai declarat că în 2004 cazul a fost puternic mediatizat în Suedia și s-a ajuns până în punctul în care publicul se săturase de acest subiect. În ultimii ani, însă, cazul a intrat mult mai mult în atenția celor doi, mai ales după ce membrii sectei au început să vorbească despre abuzurile la care erau suspuși.

„Acela a fost punctul de pornire pentru documentarul nostru, gândindu-ne că atunci era momentul să aflăm mai multe. Am devenit tot mai interesați de discrepanțele apărute în cazul de crimă, între declarațiile presupusei criminale și reconstituirea faptelor, mai exact de contradicția legată de distanța de la care s-au tras focurile de armă, sau urmele lăsate în zăpadă de Sara Svensson. Aceste două elemente ne-au convins că acest caz trebuie investigat.

În plus, a existat acea reconstituire a crimei în format needitat, pe care neapărat doream să o facem publică”, a declarat Anton Berg.

Martin Johnson și Anton Berg intervievând-o pe Sara Svensson, presupusa autoare a crimei

Jurnaliștii au adunat sute de pagini de informații și noi detalii despre cazul din Knutby ajungând să se întrebe la un moment dat de ce doar pe ei îi mai interesează aflarea adevărului. Din fericire, regizorul Henrik Georgsson a fost extrem de interesat să se alăture investigației și să spună cât mai bine povestea acelor oameni din comunitate care aveau convingerea că lidera lor este Dumnezeu pe Pământ.

„Cred că elementul de prospețime, dacă îl putem numi așa, al acestui documentar este faptul că protagoniștii săi cred cu tărie că lidera comunității lor este o ființă supranaturală, în acest caz Dumnezeu. Vorbim aici de o realitate destul de greu de digerat și acceptat pentru mulți dintre noi. De multe ori, în cursul investigației, mi-am spus că în sfârșit înțeleg gândirea lor, dar abia în ultimul interviu luat Sarei Svensson am înțeles cu adevărat la ce nivel de manipulare se ajunsese și cât de mare era influența pe care o avea Åsa Waldau asupra membrilor comunității. Să crezi că această femeie aude orice s-ar spune despre ea, ca un fel de Dumnezeu, cum credea Sara, chiar dacă Åsa nu se afla în apropiere, este de-a dreptul îngrijorător. Atunci mi-am dat seama că Sara, în timp ce povestea, nu se referea la Åsa ca la o simplă persoană, ci ca la Dumnezeu”, a declarat Anton Berg.

Acei oameni și-au sacrificat viața, familia, viața sexuală, banii pentru o persoană care le dicta cum să trăiască pentru ca ea să-l întâlnească pe Hristos. Este greu de conceput așa ceva, mai spun realizatorii documentarului.

“Pe de altă parte, trebuie menționat că acești oameni din congregație nu sunt nebuni, au convingeri religioase, dar asta nu îi face nebuni. Cu atât devine mai interesantă povestea, știind că ar putea să se întâmple aproape oricui”, au adăugat jurnalistul Martin Johnson, respectiv regizorul Henrik Georgsson.

Åsa Waldau

Documentarul „Pray, Obey, Kill” care va avea premiera pe HBO GO în 4 aprilie, aduce în atenție un caz a cărui soluționare se presupunea a fi încheiată. Jurnaliștii suedezi au reușit, însă, să ridice noi semne de întrebare despre modul în care s-a desfășurat ancheta, pe de o parte, pe de altă parte au făcut ce au știut mai bine pe frontul jurnalistic pentru a scoate adevărul faptelor la iveală.

„Nu știm dacă în Suedia mai există un caz de asemenea magnitudine care să implice un cult religios, dar cu siguranță vor exista întotdeauna abuzuri de putere sau potențiali criminali care vor încerca să își manifeste pornirile. De aceea, autoritățile nu trebuie să lase garda jos, sau dacă o fac, să fim noi acolo să facem ce știm mai bine. Recent, avem exemplul crizei provocate de coronavirus în Suedia, unde unele persoane încearcă să intre în fața altora în procesul de vaccinare, cazuri în care, și de această dată, jurnaliștii își fac datoria și semnalează abaterile”, au concluzionat realizatorii documentarului „Pray, Obey, Kill”.

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR