1
2
3
4

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a lansat marți, 31 martie, un nou plan de combatere a impactului socio-economic potențial devastator al pandemiei COVID-19, solicitând tuturor să „acționeze împreună pentru a reduce șocul crizei”.

„Noul coronavirus atacă societățile în inima lor, revendicând viețile oamenilor”, a declarat secretarul general António Guterres, subliniind că efectele potențiale pe termen lung asupra economiei globale și a țărilor individuale sunt „grave”.

Noul raport, „Shared responsibility, global solidarity: Responding to the socio-economic impacts of COVID-19”, descrie viteza și scara contagiunii, severitatea cazurilor și tulburările la nivel social și economic pe care le aduce COVID-19.

„COVID-19 este cel mai mare test cu care ne-am confruntat împreună încă de la formarea Națiunilor Unite, acum 75 de ani”, a spus António Guterres, secretar general al Națiunilor Unite.

„Această criză umană necesită o acțiune politică foarte coordonată, decisivă, incluzivă și inovatoare din partea liderilor economiei mondiale și sprijin financiar și tehnic maxim pentru cele mai sărace și cele mai vulnerabile persoane și națiuni”.

Guterres și-a manifestat îngrijorarea, în acest sens, în special față de continentul african.

„Trebuie să creștem masiv resursele disponibile pentru țările în curs de dezvoltare prin extinderea capacității Fondului Monetar Internațional și anume prin emiterea drepturilor speciale de tragere, și a celorlalte instituții financiare internaționale pentru a injecta rapid resurse în țările care au nevoie de ele”, a spus Secretarul General al ONU.

Raportul vine după ce FMI a anunțat că lumea a intrat într-o recesiune la fel de dramatică sau chiar mai dramatică decât în 2009 și pretinde un răspuns multilateral pe scară largă, coordonat și cuprinzător, în valoare de cel puțin 10% din PIB-ul global.

În acest scop, Secretarul General a anunțat înființarea unui fond (COVID-19 Response and Recovery Fund) pentru sprijinirea eforturilor în țările cu venituri mici și medii.

„Să ne amintim că suntem la fel de puternici precum cel mai slab sistem de sănătate din lumea noastră interconectată. Când vom depăși această criză și cu siguranță o vom depăși ne vom afla în față unei alegeri”, a spus șeful ONU, „putem să ne întoarcem în lume așa cum a fost înainte, sau să ne ocupăm la modul decisiv de acele probleme care ne fac pe toți vulnerabili la crize”, a subliniat el.

Referindu-se la Agenda 2030 și la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), el a susținut că recuperarea după criza COVID-19 trebuie să ducă spre o economie axată pe construirea unor economii inclusive și durabile, care sunt mai rezistente în confruntarea cu pandemiile, schimbările climatice și celelalte provocări globale.

Raportul include și estimări de la o serie de agenții ale ONU.

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care aparține ONU, 5 până la 25 de milioane de locuri de muncă vor fi eradicate, iar lumea va pierde între 860 de miliarde și 3,4 trilioane de dolari din venituri salariale. De asemenea, conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a proiectat o presiune descendentă de 30 până la 40% pe fluxurile globale de investiții străine, în timp ce Organizația Mondială a Turismului (OMT) întrevede o scădere de 20-30% la sosirile internaționale. Între timp, Organizația Națională pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) prognozează că 1,5 miliarde de elevi și studenți sunt afectați în această perioadă de închiderea școlilor și a universităților.

Guterres a numit pandemia „un moment definitoriu pentru societatea modernă”, spunând că „istoria va evalua eficacitatea răspunsului nu prin acțiunile unui grup unic de actori guvernamentali, ci în măsura în care răspunsul este coordonat la nivel global. Cu acțiunile corecte, pandemia COVID-19 poate marca începutul unui nou tip de cooperare globală și socială”, a concluzionat Secretarul General al ONU

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR