1
2
3
4

CNN Travel a dat publicităţii un clasament al celor mai îndrăgite feluri de mâncare din lume. Atunci când omul se gândeşte la mâncare, întotdeauna primul gând îi fuge cu repeziciune spre acel fel pe care l-a savurat cu cea mai mare poftă. Rareori se îndreaptă cu gândul spre meniuri sofisticate, create de maeştri bucătari. Dar care sunt cele mai gustoase mâncăruri? Care sunt cele preferate? Desigur, răspunsul este în fiecare dintre noi, iar realitatea este cea bazată numai pe statistici. Prezentăm câteva dintre cele mai iubite feluri de mâncare din lume, menţionând că acest clasament se bazează strict pe cifrele de vânzări.

Pizza napoletana, Italia

Cu doar câteva ingrediente, napolitanii au cucerit lumea. Au frământat aluatul manual (care nu trebuia să depăşească grosimea de 3 mm), au adăugat roşii proaspete, ulei de măsline extravirgin, sare, mozzarella şi busuioc. Au introdus blatul într-un cuptor de cărămidă încălzit la foc de lemne timp de 90 de secunde şi au obţinut celebra pizza Margherita. Una dintre caracteristicile principale este că blatul trebuie să aibă pe el mai mult sos decât brânză şi trebuie să fie mic. ,,Arte dei Pizzaioli Napoletani” (Arta de a prepara pizza napoletana) a fost recunoscută şi declarată parte din patrimoniul imaterial al umanităţii UNESCO la 7 decembrie 2017. Industria producţiei de pizza la nivel mondial a a juns în anul 2017, la valoarea de 128 de miliarde de dolari. Cea mai mare piaţă se află în Rusia şi acoperă 83 de miliarde de dolari, fiind urmată de Europa de Vest cu 47 de miliarde de dolari, respectiv America de Nord cu 45 de miliarde de dolari.

 

Sushi, Japonia

Toyota, Nintendo, Sony, Nikon… sushi. Când japonezii îşi pun mintea să facă ceva, atunci acel lucru nu poate fi decât simplu, practic şi bun. Ce fel de mâncare poate exista pe lume mai simplă şi mai sănătoasă decât peşte crud cu orez? De 1.000 de ani, japonezii pun peştele crud şi curăţat în sare, la întuneric, timp de câteva luni. Pentru servire îl taie felii subţiri şi îl aşază pe un pat de orez. Legenda spune că sushi se face vinovat de speranţa medie de viaţă a japonezilor, care a ajuns azi la cel mai înalt nivel din lume. 87 de ani pentru femei şi 80 de ani pentru bărbaţi.

Raţa Pekin, China

În meniul imperial a dinastiei Yuan (1271-1368), raţa era considerată o delicatesă. Astăzi e considerată una dintre mâncărurile naţionale ale Chinei, motiv pentru care la Beijing are propriul muzeu. Cea mai căutată este raţa din soiul alb Beijing, care cântăreşte aproximativ trei kilograme. Reţeta tradiţională este destul de stufoasă, motiv pentru care se prepară destul de greu acasă, mai ales că focul din cuptorul unde se coace trebuie făcut cu lemne de esenţă tare şi cu ramuri de pomi fructiferi. Mirodeniile cu care se spală, se umple şi se unge raţa sunt cele care oferă gustul desăvârşit de sărat, dulce, acru, dulce şi amar. La final, raţa se taie felii subţiri care se introduc în clătite fierbinţi stropite cu un sos de prune dulci cu ceapă şi castraveţi.

Paella, Spania

Se spune că cea mai bună paella se serveşte în Valencia. La început, paella era mâncarea tradiţională a ţăranilor şi era gătită într-o tigaie la foc deschis. Mâncarea originală era preparată din orez, ceapă, roşii, melci şi fasole verde. Se mânca direct din tigaie cu lingura de lemn. Azi se prepară în zeci de feluri. Fie din peşte, calmar, creveţi, midii, scoici, fie din pui sau iepure, toate se combină armonios cu un orez alb presărat cu diverse ierburi, ulei, sare şi cel mai important ingredient, şofran.

Croissant, Franţa

Acest corn înfoiat, dulce şi pufos trebuie servit la micul dejun neapărat alături de o cafea. Pe lângă făină, unt, apă şi sare, cornurile conţin drojdie, lapte, ouă şi zahăr. Din păcate, 50% din croissante sunt ,,industriale”, fiind livrate către patiserii în formă congelată. Numai în Franţa sunt servite 32 de milioane de cornuri zilnic.

Donuts, Statele Unite

Cel mai iubit desert din lume se pare că este o gogoaşă dulce, găurită şi îmbrăcată în multă glazură colorată. Nici ştiinţa, nici doctorii sau nutriţioniştii nu au reuşit să îndepărteze consumatorii de cele 300 de calorii pe care le conţine o gogoaşă. Statisticile arată că numai în Statele Unite, anul trecut, 195 de milioane de americani au consumat cu multă savoare din delicioasele gogoşi. Deşi avertizările nutriţioniştilor sunt din ce în ce mai serioase, ,,Simmons National Consumer Survey” apreciază că, în 2020, numărul americanilor care vor savura un donuts va trece de 205 milioane!

Hamburger, Hamburg

Afacerea cu hamburgeri la nivel mondial a ajuns la circa 73 de miliarde de dolari. Numai McDonald’s care are 37.000 de restaurante în peste 100 de ţări, serveşte 75 de hamburgeri pe secundă. În 1840, imigranţii germani au adus hamburgerul din Hamburg în Statele Unite. Era ,,sandvişul” pe care-l mâncau oamenii în lunga lor călătorie către America. În 1940, fraţii Richard şi Maurice McDonald pun bazele viitorului imperiu cu un restaurant ce vindea preparate la grătar, inclusiv hamburgeri cu 15 cenţi bucata. După o scurtă vreme, au constatat că hamburgerul era cel mai vândut produs. Începând cu anul 2000, lumea a fost cucerită definitiv de hamburgeri.

 

 

Surse folosite pentru documentare: www.cnn.com/travel; www.chinahighlights.com; http:www.italymagazine.com; /www.iltempo.it

DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR