1
2
3
4


Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a fost gazda evenimentului Women of NeurotechEU, cea de-a treia reuniune a femeilor din cadrul alianței The European University of Brain and Technology (NeurotechEU). Evenimentul a avut loc în perioada 7-8 martie.

Întâlnirea de la Cluj-Napoca a reunit rectori, prorectori, decani, cercetători, studenți și manageri de proiect ai celor zece universități partenere în cadrul consorțiului NeurotechEU: Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franța) și Universitatea din Reykjavik (Islanda).

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în colaborare cu Karolinska Institutet din Suedia și Consiliul Studenților NeurotechEU. Scopul principal a fost promovarea diversității și incluziunii în cadrul comunității NeurotechEU, prin sprijinirea femeilor din domeniul științei și tehnologiei. Pe parcursul evenimentului, participanții au avut acces la mese rotunde, workshop-uri, conferințe și sesiuni de networking cu cercetătoare, manageri academici și cadre didactice universitare. Miercuri, 8 martie, a avut loc o sesiune specială de prezentări susținute de doamnele rector și prorector din cadrul consorțiului, care a pus în evidență perspectiva asupra profesiei, dar și a provocărilor personale, în rândul femeilor cu o carieră în domeniile STEM (Science, Technology, Engineering, Mathemathics).

„Creșterea reprezentării femeilor în știință și tehnologie este crucială pentru a stimula inovarea și progresul în domeniul nostru de activitate. Acest eveniment a constituit o oportunitate pentru participanți nu doar de a învăța și de a intra în contact cu femei de succes din domeniul științific și academic, dar și de a oferi modele inspiraționale pentru dezvoltarea propriei cariere, în relație cu provocările profesionale și familiale ale femeilor timpului nostru”, declară prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În cadrul discuțiilor, s-au evidențiat diverse aspecte legate de rolurile și oportunitățile oferite femeilor în țări precum Islanda, Franța, Spania, Turcia, Olanda și România, precum și experiențe și povești personale, din care participantele, mai ales cele aflate la început de carieră, au putut să găsească modele și soluții pentru probleme cu care se confruntă, inerent, femeile care aleg cariera științifică.

Potrivit rectorului Universității din Reykjavik, Islanda este o țară cu o populație asemănătoare ca număr cu cea a Clujului, așadar nu își pot permite ca cetățenii să-și aleagă o carieră în funcție de alte criterii decât punctele lor forte. „Avem nevoie, ca societate, ca toți să contribuie în orice domeniu în care își doresc să profeseze, indiferent de gen sau orientare sexuală”, a transmis prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir, rectorul Universității din Reykjavik.

„Trebuie să normalizăm prezența femeilor în știință și în funcții de conducere, astfel încât să nu mai fie neobișnuit sau surprinzător faptul că avem două femei în Consiliul Rectorilor din cadrul NeurotechEU (prof. dr. Anca Buzoianu și prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir). Din alianța NeurotechEU fac parte universități de toate mărimile și tipurile, din toată Europa și aceasta este o oportunitate de a influența evoluția științei și a educației și de a da un exemplu, noi, femeile și bărbații din NeurotechEU, în ceea ce privește egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea”, a susținut Kathleen O’Connor, prorector al Universității din Lille, Franța.

Cel mai recent Raport științific al UNESCO arată că astăzi doar unul din trei cercetători este femeie. În învățământul superior, femeile reprezintă puțin peste 35% dintre absolvenții de știință și tehnologie, potrivit Institutului de Statistică al UNESCO.

Despre NeurotechEU

Misiunea NeurotechEU este de a construi o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene. În calitate de membru fondator al acestei alianțe universitare, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca contribuie la educația studenților de la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) și la formarea noii generații de oameni de știință, cercetători și absolvenți transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată.

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR