1
2
3
4
Un exercițiu de profiling politic

Din rațiunile menționate mai sus, am căutat să analizăm percepția publică a unor posibili candidați la alegerile prezidențiale din 2014. Am ales patru posibili candidați – Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu și Cătălin Predoiu – pe principiul că sunt șefi de partide sau candidați deja desemnați. Pentru a completa acest tablou am studiat și profilul lui George Cristian Maior, actualul director al SRI, deoarece tot mai des apare ”pe surse” o posibilă candidatură a sa. În fine, Traian Băsescu, ”hors concurs”, actualul președinte, a fost păstrat în acest exercițiu pentru că, după doua mandate, are un anumit profil psihologic destul de bine conturat, interesant pentru comparație cu cele al posibililor câștigători.

Am adaptat Millon Inventory of Diagnostic Criteria pentru o serie de peste 700 de interviuri realizate pe un eșantion de electorat potențial, dar și cu experți, cercetători și colaboratori din cadrul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES. Nu am folosit interviuri sau discursuri ale liderilor deoarece vorbim despre posibili candidați, iar unii dintre ei nu au profile mediatice foarte bine conturate și nici corpusuri de discursuri solide.

Menționăm de la început că datele obținute nu pot face obiectul unui diagnostic exact privind personalitatea și profilul psihologic al unui lider. În studiile de profiling politic datele de percepție sunt completate cu analize de conținut ale comunicării liderilor politici, cu chestionare aplicate unor consilieri sau altor oameni apropiați, dar și cu interpretările unor psihanaliști sau psihiatri. Cu atât mai puțin dacă vorbim de personalitatea unor tineri politicieni, putem spune ca obținem un profiling concret, fără baterii de teste sau fără a corobora mai multe metode, cantitative sau calitative.

Pe de altă parte, personalitatea este un continuum, iar unele fațete sunt potențate de anumite conjuncturi și situații. Chiar dacă personalitățile politicienilor de succes sunt abordate de cele mai multe ori ca personalități accentuate, nu putem susține asta și pe baza testelor. Este adevărat, aspectele extreme ale personalității apar mai expresiv în situații critice sau situații de criză, în plus, și liderii politici caută să disimuleze cât pot anumite trăsături accentuate sau unele pe care le consideră a nu fi dezirabile.

Noi nu am căutat să construim profile integrate, am vrut doar sa testăm modalitatea de plasare a unor posibili candidați pe câteva axe psihologice folosite în cele mai recente studii de profiling politic. În viitor, cercetătorii IRES vor completa această muncă de pionierat pentru România cu analize de discursuri, analiza unor apariții publice sau cu interpretări integrate ale unor specialiști în psihodiagnostic. La acest moment, prezentam un exercițiu de etapă care este interesant și, credem, relevant pentru dimensiunile percepute social ale personalității unor posibili lideri politici importanți pentru România.

Analize pe interviurile cu electoratul potențial
Dominaţie

Cele mai multe dintre persoanele intervievate asociază foarte puternic cuvântul dominație cu Traian Băsescu, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 înseamnă „nu asociez deloc”, iar 5 înseamnă „asociez foarte puternic”, 56% alegând valoarea maximă. Media obținută de Traian Băsescu este de 3,99 pentru această trăsătură, valoare net superioară celor obținute de restul politicienilor testați. Traian Băsescu este urmat de George Cristian Maior, care obține o medie de 3,23, de Mihai Răzvan Ungureanu cu o medie de 3,11, de Crin Antonescu cu 3,03, de Victor Ponta cu 2,92 și de Cătălin Predoiu a căui medie este de 2,65.

Agresivitate

Caracteristica agresivitate i se potrivește lui Traian Băsescu în măsură mai mare decât celorlalți politicieni, în viziunea respondenților, acesta obținând o medie de 3,57 pe scala de la 1 la 5. Este urmat de Crin Antonescu cu o medie de 3,03 și de Mihai Răzvan Ungureanu cu 2,84. Cea mai scăzută medie este obținută de George Cristian Maior – 2,42.

Curaj

Personalitățile politice testate tind să fie asociate cu dimensiunea curaj în măsură semnificativ mai ridicată decât cu agresivitatea. Și din acest punct de vedere, Traian Băsescu domină clasamentul, cu o medie de 3,96, urmat de George Cristian Maior – 3,54 și de Mihai Răzvan Ungureanu – 3,41. Cel mai puțin curajos politician din listă, în viziunea respondenților, este Cătălin Predoiu care obține o medie de 3,11.

Ambiţie

Ambiția este trăsătura asociată cel mai pregnant de populație cu Traian Băsescu, 58% declarând că asociază foarte puternic această trăsătură cu președintele în exercițiu. Media obținută de Traian Băsescu este de 4,12, cea mai ridicată obținută de oricare dintre liderii politici, pentru oricare din trăsăturile analizate. Băsescu urmat de George Cristian Maior – 3,54, de Mihai Răzvan Ungureanu – 3,41 și de Victor Ponta – 3,32. Cea mai scăzută medie este obținută de Cătălin Predoiu – 3,33.

Orgoliu

Traian Băsescu este asociat de cei intervievați ca fiind cel mai orgolios dintre politicienii al căror profil a fost realizat. Acesta obține media de 4,03 pe scala de la 1 la 5 pentru această trăsătură și este urmat de Crin Antonescu cu media 3,68 și de Victor Ponta cu 3,65. Cei percepuți drept mai puțin orgolioși sunt Cătălin Predoiu – 3,11 și George Cristian Maior – 3,16.

Sociabilitate

Când vine vorba despre sociabilitate, actualul Președinte al țării este întrecut de Premier, care obține o medie de 3,43, dar și de George Cristian Maior – 3,27. Media lui Traian Băsescu este de 3,25. Cel mai puțin sociabil dintre cei șase este, în viziunea respondenților, Crin Antonescu – 2,97.

Adaptabilitate

Este o trăsătură asociată puternic de respondenți cu Traian Băsescu – 3,51 și cu George Cristian Maior – 3,44. Cel mai puțin adaptabil este văzut Crin Antonescu, a cărui medie este de 2,98.

Incompetenţă

Personalitățile testate tind să nu fie asociate de către respondenți cu incompetența decât într-o măsură redusă. Cel mai mare scor îl obțin, însă, Traian Băsescu – 2,53 și Crin Antonescu – 2,51. Această trăsătură este asociată în cea mai mică măsură cu Cătălin Predoiu – 2,20 și cu Mihai Răzvan Ungureanu – 2,21.

Sobrietate

Mihai Răzvan Ungureanu și George Cristian Maior sunt cei mai sobri din lista de personalități incluse în acest studiu. Mihai Răzvan Ungureanu obține o medie de 3,23 pentru această trăsătură, iar George Cristian Maior 3,13. Traian Băsescu este asociat cu sobrietatea în cea mai redusă măsură – 2,89.

Nonconformism

George Cristian Maior este cel mai nonconformist dintre cele șase personalități publice, obținând o medie de 3,06 în cazul acestei trăsături. Este urmat de Victor Ponta și Traian Băsescu, cu valori similare – 2,94, respectiv 2,93. Cea mai scăzută medie este obținută de Cătălin Predoiu – 2,70.

Disciplină

Disciplina este o trăsătură foarte puternic asociată cu George Cristian Maior, care obține o medie de 3,81. Este urmat de Victor Ponta – 3,49 și Mihai Răzvan Ungureanu – 3,48, Traian Băsescu și Crin Antonescu fiind la capătul opus al clasamentului, cu 3,08, respectiv 3,07.

Prudenţă

Prudența este o altă trăsătură care este asociată în mare măsură cu George Cristian Maior – 3,92, care este urmat de Mihai Răzvan Ungureanu – 3,30 și Traian Băsescu – 3,27. Respondenții asociază această trăsătură în cea mai redusă măsură cu Crin Antonescu – 3.

Suspiciune

Suspiciunea este asociată în cea mai ridicată măsură cu Traian Băsescu – 3,10, Victor Ponta – 2,94 și Crin Antonescu – 2,86. În cazul celorlalte personalități, valoarea se situează în jurul a 2,50.

Instabilitate

Crin Antonescu și Victor Ponta sunt cel mai puternic asociați cu trăsătura instabilitate – 2,97, respectiv 2,94, iar Cătălin Predoiu și George Cristian Maior în cea mai scăzută măsură – 2,36, respectiv 2,43.

Făcând un bilanț, trăsăturile asociate în cea mai mare măsură personalităților publice care au făcut obiectul acestui studiu sunt, în ordinea mediilor obținute pentru fiecare:

O sinteza grafică:

• Traian Băsescu: ambiția, orgoliul, dominația, curajul
• Victor Ponta: ambiția, orgoliul, disciplina, sociabilitatea
• Crin Antonescu: orgoliul, ambiția, curajul, disciplina
• Mihai Răzvan Ungureanu: ambiția, disciplina, curajul, orgoliul
• Cătălin Predoiu: disciplina, ambiția, prudența, adaptabilitatea
• George Cristian Maior: prudența, disciplina, ambiția, curajul

# SINTEZA 2 # 30 ianuarie corectura FINAL BT DANCU.indd
# SINTEZA 2 # 30 ianuarie corectura FINAL BT DANCU.indd
Analiza interviurilor furnizate de experți

Experții, cunoscători mai buni ai vieții politice, tind să confirme cele mai importante trăsături pentru liderii cei mai cunoscuți, chiar dacă punctează mai apăsat anumite caracteristici de personalitate. Dacă publicul are tendința de a se plasa mai degrabă la mijlocul scalei, căutand un fel de punct de echilibru, în cazul experților rezultatele sunt mai clare, ei discriminând mai net prin evaluările făcute.

Câteva diferențe sunt vizibile

La Victor Ponta, pe lânga orgoliu și ambitie, experții adaugă agresivitate, suspiciune sau instabilitate, judecând probabil personalitatea sa în functie de avaluari ale unor situatii in care Ponat aa actionat ca lider al PSD sau ca lider al Guvernului.

În cazul lui Crin Antoescu experții adaugă dimensiuni precum: incompetența, suspiciunea sau instabilitatea.

În ceea ce îl privește pe Mihai Razvan Ungureanu, experții adaugă sobrietate, disciplină, suspiciune.

Pentru Cătălin Predoiu experții nu aduc completări semnificative, viitorul candidat al PDL fiind destul de slab profilat.

În fine, în cazul lui George Cristian Maior există o compatibilitate destul de bună între evaluările expertilor și cele ale publicul, adaugându-se doar dominație și sobrietate, caracteristici care probabil sunt percepții generate de exercitatea unei funcții de conducere a unei instituții de ”forță”, în speță, un serviciu de intelligence.

DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR