1
2
3
4

Evenimentul Innoveit în Romania este primul de acest fel organizat de EIT (European Institute of Innovation and Technology – Institutul European de Inovare și Tehnologie) în țara noastră. Universitatea Babeș-Bolyai prin Facultatea de Matematică și Informatică a găzduit evenimentul de prezentare a politicilor cheie și inițiativelor EIT și ale comunităților sale în România.

Întâlnirea s-a desfășurat în mod hibrid reunind reprezentanți ai mediului de afaceri, ai ecosistemului de antreprenoriat, membri ai comunității academice și a instituțiilor publice locale, precum și reprezentanți din estul și centrul Europei. Fiind organizat sub egida nodului EIT Digital din Budapesta evenimentul s-a bucurat de prezența unor speakeri de marcă.

UBB a fost acceptată, la începutul anului 2021, ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

European Institute of Innovation & Technology/EIT este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.

Internaționalizarea activităților academice

Prezentările au fost structurate pe 3 secțiuni, prima secțiune fiind onorată de prezența rectorului UBB, profesor universitar doctor Daniel David care a vorbit despre direcțiile strategice în care UBB investește atât în partea de cercetare cât și pe cea de inovare; a prezentat proiectele strategice ale universității, precum cel de InfoBioNano4Health, dar și avantajele competitive ale domeniului de inteligență artificială în în departamentul de Informatică și despre rolul pe care universitatea îl joacă în peisajul cercetării din Europa.

Un invitat important a fost Răzvan Nicolescu, reprezentant în biroul executiv al bordul-ului EIT, la Bruxelles, fost consilier al ministrului economiei și reprezentant în numeroase organisme internaționale. Domnul Nicolescu s-a referit la dezvoltarea strategică de care orașul Cluj-Napoca și regiunea au beneficiat, promovând orașul ca un puternic centru al industriei de IT în Europa, susținând ideea deschiderii unui birou EIT în România cu sediul la Cluj-Napoca. Prezentările au continuat cu intervenția lui Tuan Trinh, director regional EIT Digital fiind reprezentant al 14 țări din regiune în toată proiectele coordonate de EIT Digital.

Tuan Trinh s-a arătat impresionant de implicarea Universității Babeș-Bolyai și buna colaborare existentă în proiectele de inovare și a menționat lansarea programului de masterat de securitate cibernetică sub egida EIT Digital, fiind primul astfel de program care va debuta în România, la UBB, începând cu anul universitar 2023- 2024. Această secțiune a fost continuat cu cuvântul domnului Alex Bricov, reprezentant al UEFISCDI care este punctul național de contact pentru EIT și toate comunitățile sale în România, oferind sprijin și asistență în proiecte.

În continuare au fost prezentate două proiecte desfășurate în cadrul EIT Digital și care demonstrează instrumentele de finanțare care pot ajuta universitățile să își întărească componenta de inovare și antreprenoriat.

Simona Motogna a prezentat proiectul InnoChange în care UBB este membru și care își propune să aducă o schimbare în strategia de inovare și antreprenoriat a universității cu componente pe partea de educație, cercetare dar și crearea de resurse legate de antreprenoriat.

Al doilea exemplu de bune practici a fost expus de conferențiar Răzvan Crăciunescu de la Universitatea Politehnică București, fiind vorba de un proiect similar cu activități specifice implementate și cu beneficiile aduse pentru studenți, cercetători și cadre didactice.

Comunitățile EIT și prezența lor în România

Institutul European pentru Inovare și Tehnologie este structurat în 9 comunități care adresează domenii de interes strategic pentru comunitatea europeană. Diferite organizații și companii din România sunt implicate în proiecte ale acestor comunități. Evenimentul a oferit prilejul prezentării unor două astfel de comunități și impactul pe care ele le au în România.

Oana Penu, EIT Project Officer, a prezentat comunitatea Innoenergy, proiectele etalon ale acestei comunități precum și implicarea diverșilor actori din România în aceste proiecte. Iar Ion Petrovai, reprezentant al comunității EIT Health, a vorbit despre realizările și rezultatele acestei comunități în România în ultimii 5 ani, punând accent pe activitățile din Cluj-Napoca prin organizația Freshblood și incubatorul HIVE. Cele două prezentări au avut scopul de a oferi mediului de business și cel de antreprenoriat, exemple prin care colaborările cu aceste comunități pot oferi dezvoltări viitoare și accesare de finanțare.

Securitatea Cibernetică – domeniu strategic pentru EIT Digital și pentru UBB

Securitatea cibernetică este definită ca un domeniul strategic în inovare în Comunitatea Europeană, prin urmare ultima secțiune a acestui eveniment a avut ca și temă principală securitatea cibernetică.

Prima invitată a acestei secțiuni, Manuela Țicudean, este fondator și director al unui startup în domeniul securității Cyscale cu sediul la Cluj-Napoca și în același timp absolventă a Facultății de Matematică și Informatică din UBB. Prelegerea a prezentat amenințările actuale de securitate legate de infrastructura de cloud și a vorbit despre soluțiile pe care compania sa le oferă.

Un mesaj aparte a fost destinat studenților, transmițându-le pasiunea pentru astfel de probleme pe de o parte și pe de altă parte necesitatea unei pregătiri fundamentale de specialitate pe care noul program de masterat din cadrul UBB îl oferă. În continuare au fost reuniți sub forma unui panel condus de Anca Andreica, decan și profesor universitar doctor, diverși specialiști și invitați, tema principală fiind securitatea cibernetică.

Programul de masterat din cadrul UBB desfășurat sub marca EIT Digital este unic prin oferirea unei diplome duble de specialitate la UBB și la o altă universitate parteneră din Europa, respectiv prin oferirea unei specializări secundare în domeniul inovării și antreprenoriatului. Profesor universitar Victoria Villany de la universitatea ELTE Budapesta, coordonatoarea comisiei de evaluare a acestor programe s-a referit la calitatea cursurilor propuse de Facultatea de Matematică și Informatică și la experiența și expertiza cadrelor didactice. Argumente legate de importanța securității cibernetice, a pregătirii de specialitate de înaltă calitate și a oportunității unui astfel de program la UBB au fost prezentate și de George Suciu, manager de inovare al companiei BEIA Consult, respectiv Andra Câmpan, absolventă a a UBB și a unui program de masterat EIT Digital. Noul program de masterat este o dovadă a calității actului educațional desfășurat la UBB și este o oportunitate de internaționalizare a universității.

Relatare realizată de Simona Motogna unul dintre principalii organizatori ai conferinței, profesor în cadrul departamentului de Informatică, Facultatea de Matematică și Informatică. Este coordonator al grupului de cercetare în Ingineria Software, cu un număr impresionant de lucrări științifice și prezentări la conferințe. Este coordonator a mai multor proiecte precum InnoChange, proiect finanțat de comunitatea europeană și EIT Digital în domeniul antreprenoriatului și a proiectului COST EUGAIN de susținere a femeilor în domeniul informaticii.


Acest articol este realizat prin proiectul „Știință pentru viață”, proiect susținut de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-NapocaUniversitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 

 

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR