1
2
3
4

 

La mijlocul lunii ianuarie 2017, omul de afaceri Florin Talpeş afirma că primele măsuri luate de executivul PSD şi prevederile din programul de guvernare, foarte clare în ceea ce priveşte măririle de pensii şi de salarii din sectorul bugetar dar „vagi”  în ce priveşte îndeplinirea altor promisiuni / obiective ridică un „mare semn de întrebare” privind intenţia noii administraţii de a susţine mediul economic. „Temerea pe care o am este că au făcut un plan bogat, ambiţios, în care nu au proiectat bine resursele care să susţină programul. (…)  Întrebarea este dacă vor avea o abordare echilibrată, adică vor lua măsuri care să şi stimuleze economia, astfel încât practic să susţină promisiunile. Sau vor executa priorităţile definite clar – care sunt legate de salariul minim, pensii şi bugetari, cu orice preţ, chiar cu preţul afectării creşterii economice”, spunea el într-un articol publicat de Ziarul Financiar. De atunci, guvernul a anunţat câteva măsuri care au lăsat mediul de afaceri fără replică. Prezent în 24 februarie la TEDxCluj, unde a vorbit despre nevoia renunţării la mentalităţi greşite, Florin Talpeş şi-a reiterat ideea: „modul de guvernare opac, prin surpriză, în care nu evaluezi bine consecinţele – acestea putând fi extrem de negative ca percepţie sau faptic – nu e un mod de guvernare sustenabil”. Un interviu despre afaceri, securitate, dar şi despre nevoia de a citi şi de a dansa.

Florin Talpeş a fost unul dintre cei 17 invitaţi ai ediţiei cu numărul 7 a TEDx Cluj

Sinteza: Anul trecut aţi aplicat pentru un ajutor de la stat care să vă permită să înfiinţaţi peste 100 de locuri de muncă în Iaşi, Cluj, Sibiu, Alba Iulia şi Târgu-Mureş, însă dosarul dvs. nu a fost aprobat. Înseamnă asta că nu vor mai apărea acele locuri de muncă?

Nu. Noi avem o strategie de dezvoltare. Dacă putem să obţinem cofinanţări pe ce avem noi de făcut e foarte bine, pentru că putem să folosim la alte proiecte de dezvoltare resursele pe care le eliberăm astfel. În acest caz, faptul că dosarul nostru nu a fost aprobat nu are niciun fel de impact asupra dezvoltării noastre. Este însă posibil să nu ne mai îndreptăm spre oraşele anunţate iniţial. În concluzie, planurile noastre rămân aceleaşi, ca număr de joburi nou create, dar este posibil ca aceste locuri de muncă să nu fie înfiinţate în aceleaşi oraşe.

În toamna anului trecut aţi dotat un laborator de informatică la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Aveţi un program pe termen lung legat de investiţia în educaţie?

Suntem o companie care dă bonusuri celor care îşi dau doctoratul – evident, pe domeniul nostru. Și avem de gând să mergem mai jos, dinainte de doctorat, să-i recompensăm pe cei care fac masterat. Asta pentru că vrem să-i încurajăm pe tinerii care vin la noi să-şi termine şcoala şi să o termine cât mai bine, cu licenţă – masterat – doctorat. Dincolo de asta, investim pe termen lung în educaţie – Bitdefender colaborează cu cel puţin opt universităţi din România, în momentul acesta. Pentru noi e foarte important să contribuim la formarea mai bună a tinerilor înainte ca ei să termine şcoala. Și odată cu cei 10-20 de tineri pe care-i angajăm ulterior, ajutăm la formarea a 100 de oameni. Și nu e vorba doar de pregtirea de specialitate, ci şi de „scufundarea” în cultura unei organizaţii focusate pe performanţă, pe cele mai bune produse, pe clienţi super-mulţumiţi, pe noile generaţii de tehnologii. O organizaţie preocupată constant să exploreze dincolo de limite. Și asta înseamnă că le imprimăm un model cultural foarte potrivit pentru o industrie IT câştigătoare, indiferent de compania în care vor ajunge să muncească. Suntem foarte mulţumiţi dacă nu vom fi singurii beneficiari ai acestei iniţiative. Simţim că sistemul de învăţământ are mai multe minusuri – care pot fi considerate normale, de altfel – şi ne străduim să le acoperim. Să vă dau un exemplu: unul dintre aceste minusuri este legat de competenţele pe ceea ce noi numim product management/product marketing (înţelegerea pieţei, a nevoilor; care sunt problemele pe care le rezolvă produsul meu; ce valoare adăugată oferă tehnologia mea consumatorului), iar anul trecut  am adus o echipă de guru din Statele Unite, specializaţi exact pe domeniile astea. Ei bine, ei au pregătit oameni din Bitdefender dar, în acelaşi timp, am oferit pentru o zi această posibilitate şi altor oameni din industrie, gratuit, invitând acceleratoare să trimită oameni la eveniment. Și asta am făcut-o pur şi simplu pentru piaţă, fără să ne gândim dacă noi vom beneficia sau nu de pe urma acestui lucru. Oricum, cu cât mai mulţi au competenţele alea, cu atât ne ajută şi pe noi, indirect. Închipuiţi-vă că avem un sistem de educaţie mai bun – şi noi vom beneficia de lucrul ăsta. Închipuiţi-vă că sunt competenţe şi mai puternice în piaţă – şi noi vom beneficia de asta.

Una dintre cele mai ascuţite lupte care se duc acum în industria de IT&C este pe retenţia de personal…

Eee, strategia noastră nu este de a smulge oameni. Suntem foarte interesaţi ca oamenii să rămână cu noi, dar nu credem că micile lucruri care par să-ţi facă viaţa mai uşoară contează. Contează, până la urmă, experienţa pe care o ai la job. Ce reuşeşti să faci. Și asta încercăm noi să le oferim angajaşilor noştri. Pe de altă parte, noi suntem foarte focalizaţi pe formarea tinerilor. Adică nu să smulgem de la alţii, ci să-i formăm noi. Avem nevoie să-i remodelăm într-o cultură a super-viitorului.

Aţi anunţat că anul acesta intenţionaţi să atrageţi un acţionar minoritar în companie, în vederea pregătirii mult aşteptatei listări pe bursă a Bitdefender. În ce stadiu este în acest moment procesul de listare?

În momentul acesta nu avem un proiect de listare, ci avem o dorinţă. Pentru ca dorinţa să se materializeze în design-ul unui proiect, trebuie să facem nişte paşi înainte. Încă nu suntem acolo.

În discursul său, antreprenorul a vorbit despre faptul că românilor le pasă prea mult de părerea pe care şi-o fac ceilalţi despre ei. Iar
asta este o piedică în calea progresului

Trăim într-o lume în care apariţia viruşilor a devenit un lucru aproape normal. Cum e dimensionată compania ca să poată să vină în întâmpinarea nevoilor pieţei?

Suntem într-o competiţie continuă cu cibercriminalii. Partea astea rea s-a organizat ca o industrie în care funcţionează managementul talentelor, indicatori de performanţă, servicii de atac pe care le cumperi cu ora.  Deci vorbim de o concurenţă cu cei care atacă; cu atacatorii. Ca parte a atacatorilor sunt şi statele, pentru că foarte multe state sunt specializate în a face spionaj, pentru a putea să descopere dacă se gândesc atacuri teroriste; dacă vreun inamic gândeşte o mişcare agresivă şamd. Cum se traduce asta la noi – noi, ca bitdefender considerăm că principalii noştri concurenţi, adică cei cu care concurăm secundă cu secundă, zi de zi, sunt exact cibercriminalii. Cu criminaliatatea concurăm. Și de aceea încercăm să înţelegem cum vor gândi, în aşa fel încât să fim cu un pas în faţa lor. Cine înţelege atacurile – cum le numim noi – înţelege şi cum se pot face. Pentru ca noi să putem prezice, să ne dăm seama ce vor face, trebuie să înţelegem foarte bine cum gândesc. Aşa că pe partea asta ne concentrăm cel mai tare, aşa ne structurăm. Și de aici vine şi o parte din inovaţia noastră. Cel mai important pentru noi nu este să fim cu un pas doi înaintea concurenţilor din piaţă, ci să fim cu un pas în faţa cibercriminalilor, spre folosul utilizatorilor noştri. Cercetarea-dezvoltarea contează foarte mult şi jumptate din echipa noastră asta face. Avem oameni în toate cele patru centrele universitare mari – e vorba despre Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara. La Cluj avem peste 100 de oameni, una dintre echipele cheie pentru Bitdefender, care a gândit inovaţii remarcabile. Câteva din marile laude pe care le-am primit legate de faptul că revoluţionăm piaţa i se datorează acestei echipe.

Simţiţi o efervescenţă mai mare la Cluj pe partea e inovaţie?

Nu că e mai mare – e o efervescenţă excepţională. Revenind, jumătate din companie lucrează pe partea de cercetare-dezvoltare şi un sfert din resursele pe cercetare-dezvoltare sunt pe idei inovative, disruptive chiar. Aşa ne gândim noi nu doar să ţinem pasul, ci chiar să fim înaintea celor care atacă.

Există şi înţelegeri între dvs şi guverne interesate să lupte împotriva terorismului cibernetic, sau nu se pune problema aşa… nu e ca în filme….

Colaborăm cu diverse instituţii statale sau interstatale atunci când are loc un atac. De cele mai multe ori cei din aceste instituţii fac apel la noi pentru a-i ajuta în investigare. Pentru că, să nu uităm, exceptând Rusia, Bitdefender are cea mai mare echipă de experţi în securitate cibernetică în regiune. Și ăsta este un sac cu diamante ce trebuie folosit. Deci lucrăm atât cu organizaţii interstatale cum e Interpol, dar şi cu state. Pe de altă parte, noi protejăm infrastructuri statale şi dau aici un exemplu – guvernul danez, Danemarca fiind una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume. Tot ceea ce înseamnă infrastructuri de cloud e protejat cu soluţii Bitdefender.

La jumătatea lui ianuarie trăgeaţi un semnal de alarmă legat de felul în care noul noul guvern ia decizii care pot să afecteze profund felul în care merge economia. De-atunci s-au mai întâmplat nişte lucruri destul de grave. Ce aşteptaţi de la acest guvern în perioada următoare?

Prima aşteptare pe care o am este ca guvernarea – şi când zic guvernare mă refer la partidul politic, sau partidele politice care sunt în spatele acestei guvernări – să fi înţeles ce s-a întâmplat. Să fi înţeles că modul de guvernare opac, prin surpriză, în care nu evaluezi bine consecinţele, acestea putând fi extrem de negative ca percepţie sau faptic, nu e un mod de guvernare sustenabil. Aceasta este prima aşteptare pe care o am. Pentru că şi atunci când eu am luat poziţie, am luat poziţie comunicând direct, comunicând public, prin organizaţiile din care facem parte, că nu e bine aşa. Eu sper, şi asta-i prima aşteptare, ca guvernarea să fi luat notă şi să fi învăţat de aici şi să se îmbunătăţească semnificativ pe mai departe. Mă refer la modul de a guverna. Eu îmi dau seama, apropo de intervenţia mea de azi de la TEDx, că există un model cultural care aşa e împământenit la noi, în care e greu să ceri feedback, pentru că feedback-ul poate fi dureros. Și avem tendinţa de a nu lua feedback-ul ca fiind pe idee, pe proiect, ci îl iei personal. Și atunci te poate răni. Aşa că ne-am creat un fel de comportament prin care „eu ştiu, voi executaţi”. Nu „eu am un proiect – hai veniţi voi să-l îmbunătăţim împreună”. Pentru că asta ar însemna să folosesc inteligenţa colectivă. Aeste modele culturale dăunătoare trebuie schimbate. Și asta-i prima mea aşteptare. Deocamdată dau în continuare credit guvernării.

Bitdefender Internet Security a câştigat premiul „Produs excelent” din partea firmei independente de analiză AV-Comparatives, după ce a primit cel mai mare punctaj general la testele făcute în 2016 pentru 19 produse software de securitate

Chiar după ultimele declaraţii în care deja „vina” pentru proteste nu mai este aruncată doar pe umerii multinaţionalelor, ci şi a companiilor româneşti….?

Eu cred că acolo este propagandă. Pentru că nu-mi pot imagina că cineva crede în mod real lucrul ăsta. Dacă după ce eu, Florin Talpeş, proprietar de companie, îmi exprim nemulţumirea, o duc public la cunoştinţa celor care ar trebui să o asculte şi nu se întâmplă nimic, atunci eu, cetăţeanul Frloin Talpeş, pot să ies şi în stradă. Este chiar obligatoriu ca atunci când nouă ni se pare că o guvernare, indiferent cine e partidul din spate, o ia razna în detrimentul nostrui, al cetăţenilor, al economiei şi nu ne aude, să facem alţi paşi şi alţi paşi să fim auziţi. Dar în acest caz nu trebuie să mă confunde nimeni pe mine, Florin Talpeş cetăţeanul cu Bitdefender.

În timpul speech-ului de la TEDx Cluj aţi făcut cel puţin trei referinţe la nişte autori pe care i-aţi citit. Când mai aveţi timp pentru asta?

Tot timpul. Învăţatul, dezvoltarea personală, sunt esenţiale. Eu, Florin Talpeş, care conduc o echipă, probabil că din punct de vedere expertiză sunt unul dintre cei mai slabi în echipa mea. Ceilalţi, fiecare pe domeniul lui, sunt mult mai bun decât mine. Incomparabil mai buni. Eu, ca să înţeleg ce se întâmplă, ca să putem gândi împreună strategii, trebuie să învăţ continuu. Și aici e vorba nu doar de învăţarea personală, ci şi de învăţarea în echipă. Eu învăţ extrem de mult de la colegii mei. Adică ei pun o problemă, vin cu o idee, vin cu o bibliografie, hai să învăţăm. La Bitdefender învăţarea în echipă este la ordinea zilei. Iar eu fac parte din echipă.

Dar pentru dans, mai aveţi timp? (Parteneri în viaţă şi în afaceri, Florin şi Măriuca Talpeş împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru dans, fiind nişte obişnuiţi ai concursurilor)

Da! Dansul este obligatoriu. Și el e obligatoriu! (râde). Pentru că de la o anumită vârstă, cel mai bun medicament e mişcarea. Iar dacă pui şi suflet în mişcare, aşa cum faci când dansezi cu soţia ta, pe ritmul muzicii, te redescoperi. Cuplul se întăreşte; se formează şi mai puternic.

O companie emergentă
Compania Bitdefender, fondată de Florin şi Măriuca Talpeş, are la nivel global circa 500 de milioane de utilizatori pentru tehnologiile sale de securitate IT. În 2015, Bitdefender, care are aproximativ 1000 de angajaţi, a raportat în România afaceri de 387 milioane lei (87 milioane de euro), în creştere cu 54% faţă de anul anterior. Compania nu a publicat până acum date privind cifra de afaceri la nivel de grup. Anul trecut, producătorul român s-a clasat pe locul al 17-lea în clasamentul celor mai mari 30 de companii de software provenind din pieţele emergente pe baza cifrei anuale de afaceri, potrivit unui studiu realizat de PwC, în colaborare cu International Data Corp. Din cele 30 de companii incluse în clasamentul mondial, 13 îşi au sediul în China şi aproape o treime în Europa de Est şi Rusia, în timp ce 7 au sediul în Asia/Pacific, în afara Chinei, în principal în India şi Coreea. Totuşi, cifra de afaceri a primelor 30 de companii de software de pe pieţele emergente reprezintă doar 1,4% din veniturile globale ale industriei de software.

În urmă cu 10 ani, Bitdefender a primit şapte milioane de dolari de la un grup de investitori români şi americani, compania fiind evaluată la momentul respectiv la 100 de milioane de dolari. În ultimii ani, Florin Talpeş a vorbit de mai multe ori despre posibilitatea listării companiei, Bursa din Londra fiind una dintre opţiuni.

Bitdefender şi divizia de la Cluj
În toamna lui 2016, Bitdefender a investit în amenajarea şi dotarea unui laborator de informatică la Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Babeş-Bolyai. În plus, scrie Ziarul Financiar, producătorul de soluţii de securitate IT a fondat două cercuri studenţeşti la universitatea clujeană: unul de programare în limbajul C, pentru 40 de studenţi, şi, ulterior, unul de pen-testing, securitate şi atacuri informatice, pentru 25 de studenţi. În ultimii ani, peste 200 de studenţi clujeni au parcurs programele de pregătire ale Bitdefender, unii având în prezent roluri de importanţă strategică în cadrul companiei. Divizia de la Cluj se ocupă exclusiv de cercetare şi dezvoltare, fiind responsabilă de tehnologii-cheie pentru companie, vândute mai departe de către partenerii-integratori ai Bitdefender, şi folosite de utilizatori din peste 150 de ţări. Specialiştii de aici se ocupă, printre altele, de analiză de software periculos, metode de detecţie dinamică de malware pe bază de comportament, machine learning, big data analysis, tehnologii tip firewall şi anti-rootkit precum şi solutii de securitate pe baza de virtualizare care rulează în afara sistemului de operare.
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR