1
2
3
4

Asist. univ. dr. Daniel Sur, Disciplina Oncologie Medicală, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent subtip de cancer și este o cauză principală de deces prin cancer la nivel mondial. Statisticile arată că incidența cancerului colorectal este în creștere, în special în rândul tinerilor. Aceasta problema în rândul pacienților tineri a ajuns la urechile publicului prin decesul actorului Chadwick Boseman, care a interpretat rolul principal în filmul „Black Panther”. Acesta a murit de cancer colorectal la vârsta de 43 de ani. Actorul a fost diagnosticat cu cancer colorectal stadiul III în 2016, care ulterior a progresat până la stadiul IV (metastatic).

Deși rata de supraviețuire la 5 ani a crescut, stratificarea tratamentului CCR este o problemă majoră din cauza necesității de a selecta pacienții în stadiul II care pot beneficia de chimioterapie adjuvantă. În prezent, este disponibilă o combinație de biomarkeri, cum ar fi MSI / dMMR, pentru a selecta pacienții care ar putea beneficia de chimioterapie adjuvantă. Intervenția chirurgicală este singura cu intenție curativă, iar administrarea chimioterapiei adjuvante susține operația pentru a crește supraviețuirea globală. În prezent, din cauza lipsei de stratificare exactă a pacienților, mulți pacienți cu cancer colorectal primesc chimioterapie adjuvantă fără niciun beneficiu real (sunt supratratați) sau primesc un regim de chimioterapie adjuvantă cu o durată prea mare (6 luni vs. 3 luni). Astfel, CCR este o problemă de sănătate globală și trebuie depuse eforturi considerabile pentru a crește rata de supraviețuire și o mai bună selecție a pacienților.

Stratificarea tratamentului

O opțiune care merită luată în considerare este asocierea dintre microARN-uri și limfocitele infiltrante tumorale (TIL) pentru a stratifica tratamentul. MiRNA-urile sunt cunoscute pentru caracteristicile lor stabile și capacitatea lor de biomarkeri în diferite subtipuri de cancer printre care și cancerul colorectal. Analiza limfocitelor infiltrante tumorale este o metodă fiabilă și ieftină, cu rol prognostic și predictiv, în special în cancerul de sân. Aceste două opțiuni ca panel (miR-TIL) nu au fost încă evaluate. Toate acestea demonstrează necesitatea urgentă de a dezvolta un instrument precis de stratificare pentru pacienții din stadiul II de cancer colorectal. O posibilitate încurajatoare este descoperirea unui panel de biomarkeri pentru medicina de precizie.

Scopul cercetării

Ideea acestui grant a pornit odată cu deschiderea apelurilor pentru granturi de cercetare postdoctorală oferite de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării).

Prin colaborarea Institutului Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca s-au creat toate premisele unui proiect câștigător. Având experiența din timpul studiilor doctorale, am reușit să punem pe hârtie ideile vehiculate cu câțiva ani în urmă împreuna cu domnul dr. Ovidiu Bălăcescu (Laboratorul de Genomică Funcțională, Proteomică și Patologie Experimentală din cadrul IOCN) și cu mentorul meu din partea UMF Cluj, domnul profesor dr. Tudor Ciuleanu. Echipa deja formată din cadrul Laboratorului de Genomică de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca condusă de dr. Bălăcescu este angrenată de mulți ani în proiecte de vârf în oncologie și medicina de precizie facilitându-ne consiliere științifică. Marele nostru avantaj a fost deschiderea colaboratorilor pentru un proiect de nișă și infrastructura modernă deja existentă în cadrul universității noastre.

Studiile noastre anterioare, publicate în reviste cu factor de impact, au deslușit rolul microARN-urilor în metastazarea hepatică a cancerelor colorectale. Deși microARN-urile sunt un subiect la modă în rândul cercetătorilor din universitatea noastră, folosirea lor în asociere cu limfocitele infiltrante tumorale reprezintă un tărâm nou și plin de încercări. Făcând parte din grupul internațional de lucru specializat în analiza limfocitelor infiltrante tumorale am beneficiat de consilierea unor specialiști în evaluare anatomopatologică a procentelor de TILs găsite la nivelul blocurilor de parafină de la pacienții cu cancer colorectal stadiul II.

Scopul proiectului este de a utiliza aceste metode în clinica în viitorul nu prea îndepărtat pentru a aduce informații suplimentare de la nivelul micromediului tumoral. Pe scurt, prin intermediul validării panelului nostru vom avea date suplimentare să ne ghideze dacă un pacient operat de cancer de colon care e în stadiul II de boală va necesita chimioterapie adjuvantă sau va putea fi doar urmărit. Astfel, putem cruța pacienții de toxicități nedorite în urma tratamentului chimioterapic. Oncologia modernă face referire la medicină de precizie care individualizează tratamentul în funcție de „semnătură” unică a fiecărui pacient. Evitarea unor tratamente greu de suportat de către pacienți trebuie să facă parte din oncologia secolului al XXI-lea. Desigur, cercetările noastre sunt la nivel de pionierat, fiind necesare trialuri clinice randomizate pe un număr semnificativ de pacienți.

Toate eforturile Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj- Napoca vin în sprijinul pacienților noștri și îi asigurăm de tot devotamentul nostru pentru îmbunătățirea tratamentelor.

 

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR