1
2
3
4

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale de la 31,3% pentru condiţii normale de muncă la 26,3%, pe obligaţia de plată a angajatorului (de la 20,85 la 15,8%) are implicaţii de natură fiscală. Totodată, măsura afectează cuantumul valoric al pensiilor publice în viitor.

În condiţiile în care nu ştim dacă economia se afla într-un nou ciclu de creştere sau oscilează între recesiune şi stagnare, această reducere transformă riscul în pierdere financiară netă pentru toată lumea. Am să argumentez.
Efectul reducerii CAS asupra bugetului asigurărilor sociale de stat şi populaţiei

Schema pay as you go (sistemul public de pensii) este un angajament de plată permanent al statului către un număr de persoane care au ieşit din piaţa muncii. Sistemul este susţinut prin contribuţiile sociale plătite de cei aflaţi în muncă: salariaţi, liber profesionişti, administratori de companii, care alcătuiesc populaţia ocupată. Conform legislaţiei pensiilor (Legea nr.263/2010) la sistemul de asigurări sociale sunt obligaţi la plată şi salariaţii şi cei care câştigă un venit ca liber profesionişti sau administratori de întreprinderi.

Schema pay aş you go nu are la bază o economisire, adică un stoc de capital care să fie fructificat. Din această cauză, statul plăteşte pensiile din ceea ce încasează. Conform datelor oficiale, în acest moment, contribuţiile sociale sunt susţinute de aprox. 6,6 milioane de lucrători – salariaţi şi nesalariaţi, deşi populaţia ocupată este de aprox. 9 milioane de persoane. În structura celor 9 milioane de persoane, apare un eşantion de 1,3 milioane lucrători neremuneraţi din agricultură, care sunt integraţi în întreprinderi familiale/individuale şi trăiesc pe seama capului de familie, fără să aibă oficial un venit, ca să nu plătească la sistemul de asigurări sociale. Tot din totalul celor 9 milioane de persoane care alcătuiesc populaţia ocupată există un eşantion de 1,1 milioane de persoane, ieşiţi din calculul statistic şi despre care oficialităţile nu pot oferi informaţii.

În aceste condiţii, raportul între pensionari şi populaţia ocupată este de 1 pensionar la 1,67 lucrători (5, 375 mil pensionari la 9 mil. lucrători – salariaţi şi nesalariaţi). Însă, în realitate, raportul este de 1 pensionar la 1,24 lucrători, întrucât numai 6,6 milioane de persoane plătesc contribuţii sociale.

Citiţi articolul integral în varianta print a revistei
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR