1
2
3
4

În 2020, Conform International Agency for Research on Cancer, în România au fost diagnosticate 98.886 de cazuri noi de cancer

Cancerul la copii și la adolescenți este diferit de cel la adulți. Pe lângă gravitatea ei, este și o boală costisitoare, care pune în dificultate întreaga familie a unui pacient și sistemul spitalicesc, deopotrivă. Țările mai puțin dezvoltate sau mai prost gestionate au sincope în a asigura tratamentul sau condițiile de îngrijire.

Cu toate investițiile europene, în România, nivelul condițiilor pentru pacienții copii și adulți nu este optim. Mai este un drum lung de parcurs pentru a depăși inegalitățile și a asigura un tratament mai sigur și de bună calitate. Necesitatea de a îmbunătăți accesul la îngrijiri standard și de a crește ratele de vindecare pentru toate tipurile de cancer pediatric ar trebui să fie o prioritate pentru toți cei care îngrijesc pacienții cu cancer la copii și supraviețuitori.

În 2020, Conform International Agency for Research on Cancer, în România au fost diagnosticate 98.886 de cazuri noi de cancer și s-au înregistrat 54.486 de decese provocate de acesta. Țara noastră are printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la majoritatea tipurilor de cancer. În Europa, în 2020, 4,8 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer. Adică peste 13.000 de persoane în fiecare zi, 546 în fiecare oră, 9 în fiecare minut.

La începutul pandemiei, serviciile medicale oncologice au fost compromise. OMS a constatat că, la nivel global, în 122 din 163 de țări, diagnosticarea cancerului a fost afectată.

Impactul CoViD-19 asupra cancerului a fost complex și a fost considerat drept „interacțiune mortală”. Serviciile oncologice au fost întrerupte în întreaga regiune europeană a OMS, amânând semnificativ diagnosticul și tratamentul, toate acestea având un impact direct asupra șanselor de vindecare și supraviețuire pentru sute de mii de pacienți

Tot ca efect al pandemiei, și serviciile medicale la nivelul cabinetelor oncologice din România au înregistrat scăderi dramatice, conform documentului „Analiza de Situație Cancer 2021”, elaborat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

O situație deosebită s-a înregistrat în cazul oncohematologiei pediatrice, unde scăderea cea mai mare s-a înregistrat în martie 2020 (-31,3% față de anul precedent), scăderile din restul intervalului variind între 3,6% și 8,4%.

Mortalitatea prin tumori maligne în ultimii 5 ani se menține la valori puțin peste (3 la mia de locuitori) la copii între 0 și 19 ani.

Unele țări s-au confruntat cu lipsa medicamentelor împotriva cancerului, la fel și țara noastră. Costul ridicat al medicamentelor și tratamentelor pentru cancer este o problemă pentru bugetul nostru. Inegalitățile preexistente au crescut în pandemie, din cauza crizei economice, ceea ce îngreunează accesul la servicii de prevenire sau îngrijire. Pe lângă acestea, personalul din domeniul sănătății oncologice a fost suprasolicitat chiar înainte de pandemie.

Documentele europene atrag atenția asupra faptului că asistența medicală transfrontalieră trebuie să unească specialiștii din întreaga Europă pentru a combate afecțiunile complexe sau rare ale cancerului care necesită intervenții foarte specializate și o concentrare de cunoștințe și resurse

Cancerele copilăriei

Cancerul pediatric apare în mai multe subtipuri și reprezintă atât o boală care pune viața în pericol, cât și o problemă majoră de sănătate publică. Cu 35.000 de copii și adolescenți nou diagnosticați cu cancer în toată Europa și 6.000 de tineri pacienți care mor în fiecare an, rămâne principala cauză de deces cauzată de boli pentru copiii cu vârsta peste 1 an.

Ratele medii de supraviețuire s-au îmbunătățit în ultimele decenii: pentru unele condiții, progresul a fost dramatic, în timp ce pentru altele rezultatele rămân foarte slabe. Inegalitățile semnificative în ratele de supraviețuire sunt, de asemenea, o provocare în Europa, cu rezultate mai slabe în Europa de Est.

În anul 2018, medicii de familie au declarat 569 de cazuri noi de îmbolnăvire prin cancer la copii (0‐19 ani), cu o incidență de 13,9 la mia de locuitori la populația de 0‐19 ani, ceea ce reprezintă 1,2% din totalul cazurilor noi declarate pe țară.

Județul cu cea mai mare rată de mortalitate este Satu Mare (11 la mia de locuitori), urmat de județele Ialomița și Mehedinți (6,3 la mia și 5,6 la mia de locuitori), județele Mureș și Teleorman fiind cu ratele cele mai mici, iar în Tulcea, Olt, Covasna, Alba nu au fost înregistrate decese la 0‐19 ani.

Planul european de combatere a cancerului plasează cancerul la copii printre prioritățile agendei și prevede o serie de noi inițiative privind cancerul pediatric, cum ar fi sprijinirea cercetării privind mecanismele cancerului la copii, precum și noi soluții de tratament și de îngrijire pentru copiii și adolescenții care trăiesc cu cancer și după cancer.

Într-un răspuns oferit de Comisia Europeană în martie 2021, instituția dă asigurări că este conștientă de diferențele considerabile dintre statele membre și din interiorul acestora, precum și dintre grupurile socioeconomice de populație în ceea ce privește accesul la prevenirea cancerului și la îngrijiri medicale.

„Planul european de combatere a cancerului conține acțiuni ambițioase”, precizează răspunsul Comisiei, „care abordează inegalitățile la nivel orizontal în cadrul celor patru piloni ai săi: (1) prevenire; (2) depistare timpurie; (3) diagnosticare și tratament; și (4) calitatea vieții pacienților cu cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli.”

Comisia va lansa „Inițiativa privind ajutorarea copiilor cu cancer” pentru a asigura accesul copiilor la servicii rapide și optime de depistare, diagnosticare, tratament și îngrijire.

În plus, planul promovează un stil de viață sănătos și activ, începând de la o vârstă fragedă, pentru a contribui la reducerea riscului de cancer. Planul va aborda, de asemenea, persoanele care au supraviețuit cancerului la copii, inclusiv monitorizarea pe termen lung a refacerii acestora și asigurarea celei mai bune calități a vieții și a îngrijirii ulterioare.

Începând din 2017, Comisia Europeană a sprijinit pacienții care suferă de cancer pediatric prin intermediul Rețelei europene de referință (RER) privind cancerul pediatric (PaedCan), care oferă consiliere privind formele rare de cancer, tumorile hematologice maligne și bolile neoplazice ereditare. PaedCan este considerat un important pas înainte în abordarea accesului inechitabil la nivel de state membre. Prin aceste programe, Comisia Europeană declară că a investit peste 250 de milioane de euro în cercetare și inovare în domeniul cancerului la copii și la adolescenți.

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR