1
2
3
4

Ce premisă a regenerării poate fi mai încărcată de promisiuni pentru o televiziune înlănțuită decenii la rând de dictatura comunistă decât transmisiunea în direct a revoluției propriilor telespectatori? Și totuși, un sfert de secol mai târziu, decantarea dezvoltării peisajului audiovizual românesc sedimentează verdicte amare precum „berlusconizare” și „tabloidizare”.

Cu doi ani în urmă, TVR a devenit primul partener român al Institutului Cultural Google, în inițiativa acestuia de a comemora căderea Zidului Berlinului. Astfel, colecția denumită Căderea Cortinei de Fier s-a îmbogățit cu patru expoziții ce documentează, conform titlurilor, cronologia prăbușirii regimului comunist din România: „Timișoara – primul oraș liber” , „București – Orașul Victoriei”, „Revoluția Română, transmisă în direct” și „Procesul și execuția” .
Colaborarea este una dintre cele mai previzibile întrucât, spre deosebire de omologii nemți sau polonezi care au furnizat materiale de arhivă relativ eterogene la nivel de conținut și de datare, postul public de televiziune din țara noastră și-a adjudecat în portofoliu, în decembrie 1989, prima transmisiune în direct a unei revoluții. În 2003, premierei românești i-a fost mărită miza prin așa-numita operațiune „Șoc și groază” de invadare a Irakului de către trupele americane, urmărită în timp real de către telespectatorii CNN și cei ai partenerilor internaționali ai postului.

Andrea Dobrin, Last Speech, video, 2014

Diferența fundamentală dintre cele două relatări de referință este premeditarea, respectiv existența sau lipsa acesteia. În cazul american, schimbul public de acuze dintre magnații de presă Ted Turner (CNN) și Rupert Murdoch (Fox News) a înlăturat orice dubiu asupra interesului direct al trusturilor de media americane în alimentarea conflictului, prin specularea tensiunilor politice și sociale declanșate de atentatele din 11 septembrie 2001. În cazul românesc, televiziunea publică s-a trezit, cel puțin în aparență, cu revoluția în studio, fiind la acel moment singura voce capabilă de a transmite majorității populației mesajul grupului de revoluționari.

Text: Delia Enyedi

Citiți articolul integral în ediția print.
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR