1
2
3
4

Agenția Spațială Europeană (ESA) a organizat marți o conferință de presă în care a prezentat planurile de a căuta noi astronauți pentru programele sale spațiale. Discuția a avut în vedere inclusiv tema diversității de gen, rasă și sex pe care o au în vedere oficialii ESA în formarea noilor echipe de astronauți. Femeile sunt încurajate tot mai mult să candideze, la fel și persoanele cu dizabilități fizice pentru care a fost creat un proiect special: Parastronaut Feasibility Project. Selecția este deschisă tuturor țărilor membre ESA, iar naționalitatea nu este un criteriu de selecție.

„Diversitatea nu este doar o aspirație, ci este realitatea pe care o trăim”, a fost concluzia oficialilor ESA.

Alături de oficiali ai ESA, printre care directorul general Jan Wörner, au luat parte la conferință și astronauții Tim Peake (care a participat într-o misiune pe ISS în 2015 fiind selectat din 8000 de candidați) și Samantha Cristoforetti (care s-a întors pe Pământ în 2015, după o misiune de 199 de zile pe ISS).Aceștia au vorbit despre experiența lor în spațiu și despre procesul de selecție prin care au trecut pentru a ocupa un loc pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) este în căutare de noi astronauți, iar Agenția Spațială Română (ROSA) invită cetățenii români care răspund criteriilor de selecție să candideze. Procesul de recrutare este deschis și candidaților din România, țara noastră fiind Stat Membru ESA.

Foto: ESA

Perioada de depunere a candidaturilor  este între 31 martie și 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului “Cariere la ESA”. După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecție în șase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022.

Exploration Envelope Programme formează echipe pentru trei destinații: ISS, Lună și Marte.

„Avem încă astronauți activi din programul anterior de selecție, dar căutăm noi echipe pentru a asigura continuitatea”, au spus oficialii ESA. De data aceasta, Agenția Spațială Europeană caută două profiluri de astronauți: astronauți de carieră și astronauți de rezervă. Primii vor fi astronauți care se vor alătura echipei deja existente, pentru misiuni de lungă durată, precum zboruri spre Lună. Ar fi nevoie de 6 astfel de persoane. Membrii echipei de rezervă ar putea lua parte la misiuni care apar pe parcurs. Astfel, ar fi nevoie de până la 20 de persoane angajate cu contract pe perioadă determinată de patru ani.

Pe termen lung, nu va mai exista doar o Stație Spațială Internațională, ci mai multe stații operate de mai multe entități.

Italianca Samantha Cristoforetti și britanicul Tim Peake, doi dintre astronauții ESA, au descris motivele care i-au determinat să candideze pentru un loc în programele spațiale ale ESA.

„Am sperat întotdeauna că va apărea o oportunitate pentru mine. A fost un proces lung și stresant și trebuie să se știe că șansele de a fi admis sunt foarte mici. Dar este o oportunitate uriașă să te cunoști pe tine ca persoană în tot procesul de selecție, chiar dacă în final nu vei fi acceptat. Dacă poți să alegi în viață între o cale ușoară și una grea, eu zic să o alegi întotdeauna pe cea grea.

Cât despre persoanele cu dizabilități fizice care își doresc să ajungă în spațiu, cred că niciunul dintre noi nu ne-am născut cu abilități pentru zborul spațial, dar tehnologia ne-a ajutat să ajungem departe. Tot tehnologia va ajuta și persoanele cu dizabilități să ajungă în spațiu. Multor persoane le este frică de eșec. Dar 100% nu vei reuși, dacă nu încerci”, a precizat Samantha Cristoforetti.

Samantha Cristoforetti/ Foto: ESA

Samantha Cristoforetti/ Foto: ESA

Tim Peake a vorbit despre mândria națională de a-ți reprezenta propria țară într-un program spațial și a subliniat importanța de a încuraja tinerii să-și urmeze visele.

„În ceea ce privește pregătirea, este esențial să fii atent la detalii. Este important să fii sincer, să nu încerci să îți ascunzi adevăratul caracter”, a transmis Tim Peake.

Astronauții desfășoară experimente științifice, sprijină dezvoltarea de noi tehnologii, testează limitele corpului uman și explorează Universul în condiții extreme. Candidații care doresc să aplice trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • Să aibă o pregătire profesională excepțională și un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor.
  • Sunt eligibili candidații care au studii cel puțin la nivel de master și cel puțin trei ani de experiență profesională.
  • Printre domeniile cele mai frecvent întâlnite la astronauții de carieră se numără: inginerie aerospațială, aviație, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, științele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă.

O listă completă a criteriilor de selecție poate fi accesată pe site-ul dedicat potențialilor candidați.

Procesul de selecție a candidaților ar putea dura până la 18 luni.

La conferința de presă desfășurată marți s-a vorbit inclusiv despre mediul ostil cu care trebuie să se confrunte un astronaut în spațiu, având în vedere nivelul crescut de radiații și gravitația zero. Un astronaut trebuie să aibă o capacitate de sinteză a informațiilor deosebită și să își păstreze calmul la orice nivel.

Viitorii astronauți vor participa la activități de cercetare și vor lua parte la programe spațiale, inclusiv la proiectul Gateway de a crea un avanpost în vecinătatea Lunii, mai îndepărtat de Pământ decât Stația Spațială Internațională, pentru a facilita zborurile oamenilor pe Lună și pe Marte.

Foto: ESA

În 2021, România sărbătorește 40 de ani de la zborul primului și singurului cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu.

„Experiența activităților spațiale pe care România le desfășura acum 40 de ani, elementul de vârf fiind zborul primului român în cosmos, a fost fundația pe care România a construit în acești ani colaborări internaționale, consolidându-și rolul de națiune spațială. Sper ca în urma acestei campanii să pot preda ștafeta următorului astronaut român, care să reprezinte România în viitoarele misiuni de explorare spațială” a declarat Dumitru Prunariu.

La nivel național, Agenția Spațială Română (ROSA) va conduce o campanie de informare cu scopul de a atrage cei mai buni candidați români.

Distribuie articolul
DISTRIBUIE ARTICOLUL

AUTOR